SUOMEN LUTEET -kirja palkittiin Vuoden Tiedekirja 2010 kunniamaininnalla

02.02.2011 00:00

SUOMEN LUTEET SIJOITTUI TIEDEKIRJALLISUUDEN KÄRKEEN!

Vuoden tiedekirjana palkitaan edellisenä vuonna ilmestynyt ansiokas suomalainen tiedekirja. Vuosittain jaettavan palkinnon antavat Suomen tiedekustantajien liitto ja Tieteellisten seurain valtuuskunta. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Palkintoraatiin kuuluivat tänä vuonna professori Eeva Jokinen Joensuusta sekä professorit Henrik Meinander ja Jouko Rikkinen Helsingistä. Raadin sihteerinä toimi julkaisupäällikkö Eeva-Liisa Aalto Tieteellisten seurain valtuuskunnasta.

Vuoden tiedekirja -palkinto 2010 myönnettiin 12.1.2011 filosofian tohtori Helena Hallenbergille ja filosofian tohtori Irmeli Perholle teoksesta Ruokakulttuuri islamin maissa (Gaudeamus). Kunniamaininta myönnettiin Teemu Rintalalle ja Veikko Rinteelle teoksesta Suomen luteet (Hyöteistarvike Tibiale).


Raadin perusteluja:

Kirjan otsikko Suomen luteet ei välttämättä herätä jokaisessa lukijassa välitöntä innostusta  mieleen voi hiipiä ajatus ankean savupirtin nurkissa vaanivista lutikoista tai omakohtainen muisto mansikkamukin reunalla tepastelleesta, sangen outoa hajua levittäneestä marjaluteesta. Pois moiset ajatukset! Teemu Rintalan ja Veikko Rinteen ludekirja antaa sekä hyönteisiin perehtyneille että kauniita kirjallisia kulttuurituotteita arvostaville mainion esimerkin Suomen luonnon monimuotoisuudesta  siitä mitä usein suojeltavan arvoiseksikin mainittu biodiversiteetti käytännössä on.

Loistokkaasti kuvitetussa kirjassa esitellään kaikki Suomesta tähän mennessä tavatut 507 ludelajia ja lisäksi joitakin maamme lähialueilla esiintyviä lajeja. Kustakin luteesta kerrotaan tärkeimmät tuntomerkit ja se mitä lajin elintavoista ja levinneisyydestä tällä hetkellä tiedetään. Yleisten lajien lisäksi kirjassa esitellään ryhmän harvinaisuudet: maamme 22 uhanalaista ja 33 silmälläpidettävää ludelajia. Selkeäkielisen tekstin tukena on tuhansia kuvia, karttoja ja kaavioita. Kustakin ludelajista on kauniisti preparoidusta hyönteisyksilöstä otettu värikuva. Myös luonnossa otetut valokuvat ovat laadultaan erinomaisia ja teoksen yleisilme on huoliteltu.

Ludekirjan upea ulkoasu ei mitenkään kätke sen tieteellistä arvoa. Biologista perustutkimusta vähemmän tuntevalle valkenee varmasti se, että nyt on saatu yksiin kansiin kaikki se tieto mitä Suomen ludelajistosta voi järkevästi yhteen kuvakirjaan mahduttaa. Tieteenalaan tarkemmin perehtynyt ymmärtää välittömästi sen merkityksen, mikä tällaisella kirjalla on uuden tieteellisen tiedon karttumisen näkökulmasta. Kirjan lajikuvaukset ja määrityskaavat ohjaavat lähivuosina kymmeniä hyönteisistä kiinnostuneita harrastajia perehtymään eri puolilla Suomea eteen osuviin ludelajeihin. Tämä johtaa väistämättä moniin uusiin löytöihin ja tieteellisesti merkittävää tutkimusaineistoa karttuu laajalla rintamalla.

Teemu Rintala on vanhempi tutkija Suomen ympäristökeskuksessa Jyväskylässä ja Veikko Rinne on museomestari Turun yliopiston eläinmuseossa.

Suuri kysyntä uutuuskirjaa kohtaan on saanut ensimmäisen painoksen loppumaan heti ensimmäisen puolivuotisen markkinoillaolonsa aikana. Tibiale Oy tulee informoimaan uusintapainoksen sekä mahdollisen englanninkielisen käännöksen ilmestymisestä heti kun uutta tietoa on saatavilla.

 

Hyönteistarvike TIBIALE Oy, Lämmittäjänkatu 2 A (4. krs.), info@tibiale.fi
NettiTieto Oy